VCA instructeursopleiding

Algemeen

VCA is in eerste lijn een bedrijfscertificering, die aangeeft hoe er binnen het bedrijf over veiligheid gedacht wordt. Medewerkers kunnen een examen doen om zelf een VCA-persoonscertificaat te halen, wat in sommige gevallen ook een verplichting vanuit opdrachtgevers is.

De opleidingen VCA die gegeven worden zijn niet altijd van even hoge kwaliteit. Ook komt het vaak voor dat een groep niet-nederlandstalige kandidaten VCA dient te behalen en u daarom goed onderbouwd VCA wil kunnen onderwijzen.

Om instructeurs en docenten een goede basis te geven om dit te doen, een unieke instructeursopleiding hiervoor ontwikkeld. Deze hebben wij vervolgens extern en onafhankelijk laten certificeren.

Inhoud van de opleiding

De instructeursopleiding VCA duurt in totaal 3 dagen: één voorbereidingsdag waarop de VCA-stof in grote lijnen behandeld wordt en 2 dagen waarop de deelnemers diepgang krijgen over de volgende onderwerpen:

 • Het ontstaan en de achtergrond van VCA
 • Roleplayers (certificering, examinering)
 • Didactische modellen
 • Vaktechnische kennis

De opleiding wordt afgesloten met een toetsmoment in de vorm van een demonstratieles die u zelfstandig voorbereidt en uitvoert.

Lespakket

Bij de opleiding is een volledig lespakket inbegrepen, waaronder skillsheets, een ppt-presentatie, lesplannen en ander ondersteunend materiaal.

Ingangseisen

U kunt direct deelnemen aan de VCA Instructeursopleiding met een van de volgende diploma’s:

 • VCA-VOL of VCA-VIL
 • Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) of
  Hoger Veiligheidskundige (HVK)
 • Arbeidshygiënist (AH)
 • Preventieadviseur Niveau 1 of Niveau 2 of de
  Multidisciplinaire basisvorming.

Indien u niet in bezit bent van één van deze toelatingsdocumenten, kunt u een kort traject vooraf volgen.

Certificeringsmogelijkheden

IRP Training en al haar instructeurs worden jaarlijks getoetst door CIBOT als onafhankelijke certificerende instelling. Na de opleiding voldoet u aan de ingangsvoorwaarde om als Kandidaat-instructeur gecertificeerd te worden. Samen met u wordt een persoonlijk traject besproken waarbij u bijvoorbeeld stages loopt en ervaring opdoet als docent. Aansluitend kunt u de audit bij CIBOT aanvragen om als volwaardig docent gecertificeerd te worden.

Commerciële kansen na opleiding

Onze instructeursopleiding is als enige in Nederland onafhankelijk erkend. U kunt hiermee uw voordeel doen! Wanneer u zich als instructeur inschrijft en laat certificeren door CIBOT, heeft u een voordeel bij de klantacquisitie. Vaak wordt namelijk gevraagd om een certificering van de docent. U laat daarbij zien dat de kwaliteit van uw onderwijs getoetst en geborgd is.

Na het afronden van de VCA-instructeursopleiding kunt u bovendien doorstromen naar vervolgopleidingen zoals Instructeur Preventiemedewerker.

Interesse?

De opleiding wordt meerdere keren per jaar gegeven. In-company voor meerdere kandidaten bij u op het bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Geïnteresseerd in een opleiding tot VCA-docent bij één van de grootste opleidingscentra van docenten in de branche? Neem contact op!