CIBOT Alcohol & Drugs Instructeursopleiding

Elk jaar zijn er veel incidenten waarbij alcohol en andere drugs een rol spelen. Met name evenementen staan hierom bekend; evenementen, waar EHBO’ers al voor algemene hulpverlening ingezet worden. Er is daarom bij EHBO’ers zelf en bij organisaties die hen detacheren een groeiende vraag naar bijscholing op het gebied van alcohol en drugs.

De door IRP Training gegeven Instructeursopleiding Alcohol & Drugs (Veilig Werken Voor) is in samenwerking met het CIBOT ontwikkeld om EHBO-instructeurs te voorzien van de tools en handvatten om zelfstandig deze bijscholingen te kunnen gaan geven.

Onderwijsfilosofie

De didactische kern van het hulpverleningsonderwijs binnen CIBOT wordt gevormd door het vierstappenplan. Deze methode is effectief toepasbaar bij verschillende leerstijlen van cursisten. Diverse wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit van deze methode boven andere methodes aangetoond. Zowel de retentie als de snelheid van handelen is aantoonbaar hoger bij cursisten die met behulp van het vierstappenplan opgeleid en getraind worden. 

Instructeurs worden jaarlijks getoetst om te beoordelen of zij nog aan de eindtermen voldoen, zowel inhoudelijk als didactisch. Op deze manier blijft de kwaliteit van onderwijs geborgd, zonder dat de instructeur irrelevante bijscholing hoeft te volgen.

Certificering

Na het afronden van de instructeursopleiding en inschrijving bij CIBOT bent u Kandidaat-Instructeur Alcohol & Drugs . Dit betekent dat u onder direct of indirecte verantwoordelijkheid van een Course Director uw stages volgt en cursussen geeft. Wanneer u er klaar voor bent, vraagt u een onafhankelijke audit bij CIBOT aan. Bij een positief resultaat wordt u gecertificeerd als Instructeur en kunt u zelfstandig uw A&D-cursussen inplannen en verzorgen.

De certificering is geldig tot en met het einde van het volgende kalenderjaar. Binnen dat jaar wordt er wederom een audit afgenomen voor de hercertificering. Deze keert dan jaarlijks terug.

In sommige gevallen wordt er wél gevraagd om het volgen van bijscholing. Bijvoorbeeld wanneer er ingrijpende wijzigingen in de richtlijnen voor hulpverlening zijn.

Inhoud CIBOT Alcohol & Drugs Instructeursopleiding

De toelatingseis om deel te nemen is een geldig instructeurscertificaat van in elk geval BLS en EHBO. 

 • Inhoudelijk
  • Wetgeving omtrent drugs in Nederland
  • Productie en gebruik
  • De meest voorkomende en gebruikte drugs
  • Drugwiel
  • Effecten op het menselijk lichaam
  • Benadering van en communicatie met drugsgebruikers
  • Voorlichting en preventie
 • Didactisch
  • Casussen opzetten en beoordelen

Commerciële kansen

U kunt uzelf inschrijven als opleider bij CIBOT om onder eigen vlag les te geven en A&D-cursussen te gaan aanbieden. Uiteraard kunt u ook via IRP Training ingezet worden, wanneer uw certificering compleet is.

De module Alcohol & Drugs wordt vaak gecombineerd met de opleiding tot allround Evenementenhulpverlener. Door extra diepgang aan te kunnen bieden, heeft u bij klanten een extra voordeel bij hun keuze voor een opleider.

In-company

De CIBOT instructeursopleiding Alcohol & Drugs wordt meerdere keren per jaar op onze trainingslocatie in Oirschot gegeven. In-company behoort echter ook tot de mogelijkheden! Bij voldoende aanmeldingen verzorgen onze docent-instructeurs de training op uw eigen locatie.

Neem contact op voor de mogelijkheden!

Wat kan IRP Training voor u betekenen?

IRP Training is CIBOT gecertificeerd Course Development partner.

Hierdoor kunnen wij niet alleen dit unieke traject aanbieden, maar is dit ook nog eens onafhankelijk gecertificeerd. IRP organiseert vrijwel alle instructeursopleidingen die het CIBOT biedt en is ook in staat maatwerk certificatietrajecten aan te bieden. Vanwege deze status als erkend CIBOT instituut kunnen wij u optimaal voorbereiden op het audittraject.

Benieuwd wat een CIBOT certificering voor u kan betekenen? Neem contact op met een van onze adviseurs!